*

5 juni 2020
Når barnevernet blir overgriper

Av Kundan Rockstad


• • •
Artikkelen ble publisert i Nordnorsk Debatt den 21 november 2016.
Den er trykket her med forfatterens sjenerøse tillatelse.
• • •


Åpent brev til barne- og likestillingsminister Solveig Horne og nestleder Per Sandberg i FRP, representanter for FpU m.fl.

Det skrives og snakkes så fint om barnets beste, men er det egentlig blitt en ukultur og systemsvikt som har utviklet seg mer for barnevernets beste og ikke barna?

Vi er sikkert alle enig om at vi både trenger barnevernet og at de gjør mye bra – i kanskje 80% eller mer av sakene? Men hva gjøres for å se på selve systemet, slik at vi ikke nå får flere overgrep fra barnevernet.

Frp har nå mulighet til å rydde skikkelig opp, men det ser ut til at det bare gjøres litt flikking her og litt der. Er politisk ledelse for feig for å ta noen skikkelige grep i selve systemet?

Kan vi sitte og se på at både barn og foreldre tar selvmord, må flytte til utlandet for å få fred, får ødelagt skolegang og ikke minst sitter livredde på skolen og hjemme med erfaring om at politiet kan komme for å hente dem? Eller enda mer skremmende: at politifolk i uniform dukker opp på ei fødeavdeling. Det er faktisk forståelig at det i sosiale medier skrives om nazi- og stasimetoder i norsk barnevern. Klarer dere å sette dere selv inn i slike situasjoner med egne barn eller barnebarn? Jeg synes at dette er en skam for både Norge, men ikke minst for Frp som sitter med roret nå.

Jeg både ser og har erfart at flere i systemet forsvarer sin passitivitet om at "vi" kan ikke gå inn i enkeltsaker, men det er jo mange enkeltsaker nå som avdekker galskapen som jeg aldri hadde tenkt kunne skjedd i dette landet hvor alt framlegges som at vi er opptatt av det menneskelige og utad skal være vaktbikkjer for menneskelige rettigheter i andre land rundt om i verden.

Ta en titt på
siste saken i Romerikes Blad, som over en lengre periode har på en grundig måte tatt opp hvor barnevernet igjen og igjen gjør overgrep siden systemet i dag legger tilrette for at det fortsatt kan skje uten kvalitetskontroll og uten at noe eller noen kan se de i kortene og puste de i nakken.

Ber dere alle lese sakene som Romerike Blad har tatt opp på en grundig måte over de siste uker. Håper at Horne virkelig har lest alle disse og tatt inn over seg at noe mere må gjøres nå da det er systemet det er noe galt med. Henger med noen artikler og bl.a. hvor våres hjertegode Laila Reiertsen fra Frp på Stortinget virkelig bryr seg og stiller opp. Er Laila kanskje den eneste på Stortinget som stiller opp og ikke minst tar seg tid til å snakke med familier som har vært utsatt for overgrep fra Barnevernet? Jeg ber dere alle ta en prat med Laila for å se galskapen som hun daglig får mailer, forespørsler om møter og samtaler på tlf og facebook om.

Ta en titt på
denne saken også så kan dere selv se på hvordan systemet svikter både barn og foreldre. Jeg får lyst å gråte når jeg leser slikt.

Det var et
seminar på Stortinget med skremmende innlegg fra flere, se og lytt så skjønner nok flere av dere om galskapen som for meg ser ut til at politisk ledelse fortsatt lar skje. La oss gjøre noe nå og ikke vente i flere år på flere utredninger o.l.

Jeg ønsker dere alle ei tankevekkende helg med medfølelse for de som urettmessig har mistet sine barn og foreldre inkl. besteforeldre m.fl. for at systemet i dag legger tilrette for overgrep fra barnevernet.


**Artikler lenket til ovenfor:

Sønnen har mistet fem års skolegang
Romerikes Blad, 17 november 2016

De fikk aldri sjansen til å være foreldre
Romerikes Blad, 14 oktober 2016

Seminar om Barnevernet på Stortinget – Barnevernadvokat Ole Andreas Thrana
Stopp Barnevernet og Norges Menneskerettsbrudd, på youtube, 10 oktober 2016
Se også


Ragnvald Bjørgaas Petersen:
Erna Solberg og barnevernet
MHS's hjemmeside, 12 januar 2019

Johannes Idsø:
Barnevern og maktmisbruk
MHS's hjemmeside, 16 mars 2019

Margaret Hennum:
Appell – mot barnevernet
MHS's hjemmeside, 24 april 2016

Ole Henriksen:
Barnevernets behandling av både barn og foreldre:
Norge kjenner ingen tårer

MHS's hjemmeside, 21 oktober 2019

Barnevernet mener mor gjør barnet mer hjelptrengende enn hun er, tre leger sier barnet trenger hjelp
Aftenposten, 2 august 2015

Marianne Haslev Skånland:
Bravo for en retoriker som karakteriserer det å nekte å gå inn i enkeltsaker
MHS's hjemmeside, 3 september 2017

Grønlandske barn ble tatt fra foreldrene
BarnasRett, samlemappe (to fortsatt fungerende artikler fra NRK), 29 juli – 6 august 2009

familien-er-samlet:
Så har vi feiret jul igjen her i "Ytre Mongolia"
MHS's hjemmeside, 1 januar 2020
*