*


26 november 2017Tsjekkisk politiker med knallhardt angrep på norsk barnevern

Av Jan Simonsen


••
Artikkelen ble publisert i 247Avisen den 24 november 2017.
Den er trykket her med forfatterens velvillige tillatelse.
••


Forrige tirsdag viste tsjekkisk TV dokumentaren «Statens barn». Den handlet om det norske barnevernet. Etter å ha sett dokumentaren går den tsjekkiske kristendemokratiske politikeren Tomas Zdechovsky knallhardt ut mot norsk barnevern som han mener har ført til at det norske samfunnet er blitt et samfunn av frykt. 


I et intervju med ParlamentníListy.cz sier den tsjekkiske politikeren som er medlem av Europaparlamentet og gjennom flere år har satt seg grundig inn i problemene rundt det norske Barnevernet, at mange nordmenn er redde for å offentlig uttrykke sine meninger om barnevernet for ikke å havne i barnevernets klør selv.

I kommentarspaltene i tsjekkiske aviser er det mange tsjekkere som har sett dokumentaren som mener at Barnevernet bygger på en kommunistisk ide. De kjenner igjen det kommunistiske idealet om en bedre morgendag med perfekte foreldre og glade barn, der ingen gjør feil.

Tomas Tomas Zdechovsky mener det norske barnevernets mange omplasseringer av barn fra biologiske foreldre til fosterforeldre er menneskerettighetsbrudd.

«Fra mitt synspunkt er det den største kriminaliteten. Norge må dømmes for disse forbrytelsene ved en internasjonal domstol. Biologisk binding kan ikke avbrytes på denne måten. Vi bor ikke i gamle Sparta, hvor barn ble tatt fra foreldrene sine og reist opp for kamp. Vi lever i et demokrati. Hvis Norge skal betraktes som en demokratisk stat, må dette endres. Jo før, jo bedre,» slår han fast.

Han mener den norske staten har gitt Barnevernet for mye makt, slik at det er blitt en stat i staten. «Barnevernet kan ta barnet og deretter finne en grunn til å ikke returnere det. Jeg tror at den som så på denne dokumentet, gjorde seg opp et bilde selv. Dokumentaren viser tydelig hva jeg har sagt i tre år nå. Sosialarbeiderne har unndratt seg norsk kontroll og tar ofte barn på løpebånd. Det viser alle dokumentarfilmene om dette emnet,» sier EU-parlamentarikeren til ParlamentníListy.cz.

Han mener det norske systemet minner mer om nazistisk oppdragelse enn om kommunisme, med «perfekt foreldre, perfekt baby, og overalt. Jeg vil ikke ha en slik presisjon,» sier han.

De anonyme bekymringsmeldingene til barnevernet minner den tsjekkiske politikeren om tidligere tider i hans eget hjemland.

Tomas Zdechovsky presiserer at det ikke er Norge som nasjon eller nordmenn flest han er negative til, men det norske Barnevernet og de politikerne som er ansvarlige for det. Han har jobbet mot det norske Barnevernet de siste tre årene, etter at barnevernet tok to sønner fra en tsjekkisk mor, og  har fått mange gode kontakter og venner i landet, forteller han.


* * *
Dokumentar-programmet, på video: 
Děti státu
Český žurnál, ingen dato – første utsending av programmet var 21 november 2017 

Artikkel om programmet: 
Hrůzy Barnevernetu. Mohou vás nachytat na čemkoliv, třeba že se moc usmíváte. Promlouvá exposlankyně Chalánková, která zná norský systém jako málokdo jiný
Parlamentní Listy.cz, 26 november 2017 

Jan Simonsen: 
"Statens barn" – tsjekkisk dokumentar med kritisk søkelys på norsk barnevern
MHS's hjemmeside, 26 november 2017 

President
Miloš Zemans engasjement mot norsk barnevern ser ut til å være kommet inn i den tsjekkiske Wikipedia-artikkelen om ham; "Barnevernet" er nevnt to ganger: 
Miloš Zeman
WikipediE, sist revidert 25 november 2017 

*