*


23 november 2017Om fakta og evaluering av barnevernsarbeidet

Av Oddvar Espegard


• • •
Dette innlegget sto i avisen Hallingdølen den 21 november 2017.
Det er i svakt endret form trykket her, med forfatterens velvillige tillatelse.
• • •


Det er kommet flere innlegg her i Hallingdølen om barnevernet den senere tid, og Olav Randen bruker noen gode ord. På samme sida i lørdags-avisa skrev også barneombud Anne Lindboe om barns rettigheter. Og henviser til barnas menneskerettigheter – og Barnekonvensjonen. «En av disse rettighetene er retten til å bli hørt. Barn har rett til å bli hørt i saker som handler om dem, både i familien og der barna vokser opp. MENINGENE DERES SKAL RESPEKTERES, og de skal tas med når voksne tar beslutninger i saker som vedrører dem».
 
Dersom barnevernet og kommunen hadde evaluert arbeidet sitt og undersøkt hvordan de lykkes, hvordan går det med alle disse barna som de prøver å hjelpe på ene eller andre måten? Da hadde de ganske så fort måtte bøye seg for loven, som sier at barna har rett til å bli hørt. Det er det som ikke blir gjort! De voksne overstyrer barna. Tenk over ordtaket: Av barn og fulle folk får man høre sannheten. Er det så dumt å bygge barnas framtid på sannheten da? Nei, gjør som Randen formaner til; Bruk databasene, hent informasjon, lag evalueringsrapport og ta evalueringsdebatten, det vil lønne seg! 
 
I dag så skjedde det igjen, ei 12 år gammel jente begynte å stikke med kniv på Sørlandssenteret. Og kommer fra en barnevernsinstitusjon selvsagt (beklager at jeg må si det). Fra 12-åringens side er
 dette ikke noe annet enn et nødrop om hjelp. Er det ingen som klarer å dra den slutningen at denne jenta ikke er blitt hørt? Hun har det så vondt i barnevernets omsorg at hun ikke vet ut eller inn. Nei, voksne mennesker som dere er, nå må dere begynne å ta dette på alvor, stikk fingeren i jorda og les evalueringen. Få bort alle lovbruddene  –  før barna kommer med kniven, til dere også!
 

**


*