*


26 mars 2019
Olav Terje Bergo:

Hvem skal man lytte til?


• • •
Denne artikkelen sto som kommentar til Lytt til barneombudet! av Tore Nyseter i Dagsavisen 25 mars 2019.
Den er trykket her med forfatterens velvillige tillatelse.

• • •


Mange kritikere av barnevernet er barn og foreldre som har opplevd barnevernet på nært hold, som uærlige, manipulerende, maktarrogante og falske. Løgn og lovbrudd er rutine i barnevernet. Ingen stopper dem. Ikke de med det politiske og administrative ansvaret. Ikke tilsynsmyndighetene. Ikke politiet. Ikke påtalemyndigheten. Barnevernet er ansvarlig for mange tusen brudd på barns menneskerettigheter. Det er ikke vanskelig å finne deres ofre. Mange har allerede fått historien sin fortalt i mediene. 

Tore Nyseter etterlyser kompetanseløftet for barnevernet. Men hvor mange års såkalt barnefaglig utdannelse kreves det for å forstå hva barn mener når de sier: "Jeg vil hjem til mamma og pappa!"

Det er ukulturen og uærligheten som fører til at barnevernet aldri får nok penger og stillinger. Selvsagt er det krevende å opprettholde en falsk fasade som hjelpere, når de samtidig sender politi etter barn som i desperasjon har flyktet fra barnevernets barnehjem. 

Kritikkstormen er ikke skadelig. Det er barnevernets behandling av barn som er skadelig for barnevernets omdømme. Et barnevern som ødelegger livet til barn og familier får før eller siden et omdømme deretter. 

De som ønsker et barnevern med forstand på, respekt og omsorg for barn, demoniserer ikke kritikerne. De lytter til dem. De som ønsker et barnevern for barn, som ikke er så travelt opptatt med å fylle kontoene til sine kommersielle venner at de glemmer barna de skulle hjelpe, må finne ut hvordan barnevernet faktisk opererer. Det vet brukerne. Det vet også alle andre som
vil vite hvordan barnevernet opererer. Femti år med reportasjer, bøker, utredninger og rapporter, gir et innblikk for den som vil se. Likevel får barnevernet fortsette som før, med enda flere årsverk og mer penger fra folkevalgte som lar seg lure av barnevernets fasade, og ikke sjekker hva som er bak fasaden. For der er barnevernets ofre, og de kritikerne barnevernet og Nyseter ikke vil lytte til.


**
*