*10 november 2018
Barnevernsjobben nå:
Å utøve det man må kalle 'profesjonell kjærlighet'

Av
Marianne Haslev Skånland og
familien-er-samlet


• •
Disse to kommentarene til en avisartikkel står som innlegg
i en tråd på Forum Redd Våre Barn, sammen med en tredje kommentar, fra skribenten agrippa, som kaster ytterligere lys over det samme emnet.
• •En annonse i avisen Glåmdalen (Kongsvinger):

Barnevernet søker kjærlighetskonsulent
ÅSNES: En ungdom som selv kjenner barnevernet skal rekrutteres til jobben som kjærlighetskonsulent i Solør barnevernstjeneste. Barnevernsleder Jørn Andre Stenseth vil opprette en familieenhet og sikre kompetanse i eget hus med to nye stillinger.
Glåmdalen, 8 November 2018


*


Marianne Haslev Skånland:

Det har slått igjennom, dette vanviddet, som også de barneverns-oppmuntrende ungdommene i Forandringsfabrikken mener er en riktig lekkerbisken: Barnevernet skal være ekspertene på kjærlighet.

Det høres noe i retning av grotesk ut. Først skal barnevernet ødelegge det naturgitte kjærlighetssenteret – familien –, og samtidig ødelegge barnas frihet til å søke dit. Så skal de 'vise barna kjærlighet', og samfunnet skal finansiere et eget hus for det, med to 'eksperter'.

Jeg må fullstendig ta det i meg, det jeg tidligere har sagt, om at barnevernet mangler ordet 'kjærlighet'. Jeg har tatt feil. De har nå tvert imot annektert det, men har gitt det sin egen vri, sin egen begreps-definisjon, som det gjør fysisk vondt å stå overfor.

Artikkelen ligger bak betalingsmur, men bare på basis av de få linjene som ligger åpent virker tegningen temmelig klar.

    
*


familien-er-samlet:

Det er litt befriende at barnevernet søker en slik "kjærlighetskonsulent".

Fordi dette i det minste klargjør retningen barnevernet tar for å bedre de mildt sagt tragiske forholdene innen etaten.
    Den viser at barnevernet tar veien i retning av det absurde.

I innleggene over er beskrivelsene "grotesk", "forkvaklet", "pervers" og "vannvidd" brukt om dette relativt nye påfunnet.
    Adjektivene er ikke for sterke.


Det er åpenbart at betydningsfulle endringer som kan skape et bedre barnevern ikke kan komme fra barnevernet selv. De har forvillet seg langt inn i sitt eget kvasi-fag, og må ledes ut - og bort - av utenforstående.

Foreløpig er det imidlertid ingen ansvarlige utenforstående som tar styringen. Vi har en minister som enten ikke forstår eller som bare mangler ambisjoner om å ordne opp. Da får man denne typen elleville konstruksjoner fra systemet selv som gjør at man både kan le og gråte.

Barnevernet er uten styring, og ender opp med kjærlighetskonsulenter og annen galskap.

Det hele fungerer som et meningsløst blikkfang og er et symptom på et barnevern som i realiteten har kommet til veis ende.


**Skal foreldre og andre slektninger "vurderes" som om de søker jobb?
april 2003

Borte fra mor og far
november 2010

Starting to babble about social workers' love
april 2015
*