*
31 mars 2023
Med tillegg 1 april 2023
 


 
På kino:  Bollywood-filmen "Mrs Chatterjee vs Norway"
 
Kommentarer av flere
 
• • • •
Dette er en samling av noen innlegg og kommentarer skrevet av mennesker som har sett filmen "Mrs Chatterjee vs Norway", og som selv har erfart barnevernet i aksjon og kjenner igjen mye av handlingen i filmen fra sine egne liv.
 
Under innleggene har jeg lenket til traileren for filmen og til en del andre artikler som er relevante både for filmen og for virkeligheten bak filmen, som er den dokumentariske historien om den indiske moren Sagarika Chakraborty og hennes barn.

Marianne Haslev Skånland
• • • •
 
 
 
19 mars 2023
 
Bjørn Thomassen:
 
Dette er en film mange bør se! Jeg så den fredag.
 
En bestefar gjenkjente meg der jeg satt i kinosalen og ventet. Han kom bort til meg, hilste og satt seg ned på et ledig sete ved min side idet filmen begynte.
    Mannens barnebarn, to små hjerteknusere, ble for flere år siden fjernet fra foreldrehjemmet. De kom aldri tilbake.
    Dette skjedde da jeg fremdeles var seniorrådgiver i Bufetat og medlem av Fagteam Bergen.
 
Den gang hadde jeg ingen kjennskap til saken. Senere har jeg fått nok dokumentert innsyn til å slå fast at saken utviklet seg dessverre til å bli et klassisk eksempel på grov omsorgssvikt i offentlig regi.
    Barnevernet motsatte seg også barnas kontakt med besteforeldrene - skikkelige og høyst oppegående vanlige eldre mennesker.
 
Vi så filmen sammen. De siste minuttene holdt vi hverandre i hendene. Fast grep!
 
Tause vandret vi deretter ut av lokalet og nikket farvel. Filmen var tankevekkende. Den reflekterte gjenkjennelige scener selv i sin kulturelt høydramatiske form.
 
I går mottok jeg uoppfordret denne meldingen fra bestefaren:
    "Hei Kjekt å treffe dere på Lagunen kino i går. Det var en sterk film. Det gjorde ett spesielt inntrykk da saksbehandlere gratulerte hverandre når familien tapte i retten.
     Bvtj. er spesialister på å splitte familier og ser det som en seier når det blir samlivsbrudd. Dersom foreldrene går fra hverandre etter at bv har skapt en frykt i familien, begynner bv å forfølge foreldrene en og en. De gir seg ikke før familien er ødelagt. Det som en familie har bygget opp over flere år i fellesskap klarer bv å ødelegge på noen uker.
 
Det påstås av myndighetene at denne filmen er en fiksjon. Det er den definitivt ikke. Vår familie har ikke noen god erfaring med bvtj. Vi er fullstendig ødelagt av kommunale funksjonærer.
 
Hilsen fra en bestefar. Vi har våre barnebarn i tankene."
 
 
- - - - -
 
23 mars 2023
 
Olav Terje Bergo:
 
Jeg så filmen 'Mrs Chatterjee vs Norway' mandag aften i Bergen, Norge, sammen med min kone og datter, og jeg beundrer filmens klare moral, profesjonalitet og medfølelse. Filmen ryster selve fundamentet for den korrupte barnevernsindustrien i Norge, og denne industriens støttespillere mobiliserer mot det sterke følelsesmessige og faktamessige budskapet i filmen.
    Den måten barnevernets talspersoner har omtalt filmen på, bekrefter det filmen formidler om barnevernet.

 
(Del av en kommentar i The Times of India)
 
- - - - -
 
21 mars 2023
 
Marius Reikerås:
 
En feig ambassade 
Ove Knarvik, Suranya Aiyar og undertegnede hadde tatt turen til den norske ambassaden i Delhi i dag, hvor ambassadør Hans Jacob Frydenlund regjerer. Knarvik ønsket å overleve en minnepenn hvor historien hans, hvordan han ble frastjålet sin sønn, i detalj er forklart.
    En ambassade har i utgangspunkt en plikt til å ta i mot egne borgere, men nei da: Vi ble ikke ønsket velkommen og slapp aldri inn!  
    Suranya og Ove forklarer i videoen hva de mener om det.
 
Derfor dette speilet, som et symbol på at ambassadøren bør se seg selv i speilet. Og disse armbånd, som et symbol på feigheten som ambassadøren utviste ifm med lanseringen av "Mrs Chatterjee Vs Norway", hvor han angriper moren i filmen, Sagarika Chakraborty.
  
- - - - -
 
19 mars 2023
 
Jan E. Hansen (i facebook-gruppen Folket vs Barnevernet, med instruks til en kommentator: "Del i vei. Alle andre også."):
 
Jeg var på kino, og så Mrs Chatterjee vs Norway.
 
Filmen er bra og skildrer en normal norsk barnevernssak. Den forteller hvordan "saksbehandlerene" skal gi et inntrykk av tillit, og hvordan de setter foreldrene opp mot hverandre.
 
Norsk barnevern er drevet av det som må kunne kalles kvasivitenskap. Jeg tror faktisk ikke på at de tror på dette selv engang.
 
Norsk barnevern har et økonomisk incentiv. Det er sjelden, såvidt jeg vet, at det er ren korrupsjon, med penger under bordet, MEN!!! det skaper arbeidsplasser, til saksbehandlere, andre bv-ansatte, såkalte "sakkyndige" som ikke gjør annet enn å fortelle hvor ubrukelige foreldrene er, og dommere, som helt ukritisk dømmer i favør av det offentlige på autopilot.
 
Det må være ganske klart for det norske folk, at det er ingen politisk vilje til endringer i barnevernsfeltet i Norge. Alt er perfekt, skal du vite, og om det ikke er perfekt, så er det fordi de ikke klarer å "nå flere barn", som de skal "redde" fra en trygg oppvekst hos biologisk opphav.
 
Det er også veldig interessant å se norske myndigheter sine forsøk på å diskreditere fakta som blir presentert i filmen. Den norske ambassadøren til India, mente at filmen måtte håndteres som "fiction", men Herr Ambassadør, jeg kan skrive under på at dette er ikke mye "fiction"! Dette er virkeligheten, der sannheten blir endret, slik at foreldrene fremstår som idioter, der det blir brukt vanvittige argument om f.eks. øyekontakt, eller hvordan mat spises.
 
Et annet paradoks som blir dratt frem, er at som regel, i bv-saker, så er mor mentalt ustabil, og far voldelig. Nær sagt alltid.
 
Er ikke det rart?
 
Jeg gir filmen et terningkast på 6. Skildringen av saksbehandlerne var magisk, helt nøyaktig slik jeg selv har opplevd dem.
 
- - - - -

18 mars 2023
 
Elin Gregusson (lite utsnitt av en lengre artikkel):
 
Mrs Chatterjee Vs Norway er nok ganske vrien [å bortforklare], men myndighetene pøser på med sedvanlig arroganse og nedlatenheter om Bollywood og indere.
 
Norges ambassadør i India, Hans Jacob Frydenlund, betrodde altså millioner(!) av lesere i Indian Express at han selv, som trebarnsfar, hadde matet sine barn med hendene, og at han og konen lot dem sove i samme seng som dem. Siden barnevernet ikke grep inn mot dem, konstaterer Frydenlund at det er utenkelig at de kan ha reagert på det samme, overfor det indiske ekteparet, i 2011/2012.
 
- - - - -
 
 
*
Noen kortere sitater fra kommentarer på nettet og på mail
i uken etter at filmen kom på kino:

*
 

- - - - -
 
Da har jeg og en kamerat vært på kino i Porsgrunn og sett Mrs Chatterjee vs Norway. Den gjorde sterkt inntrykk, men var verdt tårene som falt mens vi så. Filmen viser en god fremstilling av det norske såkalte barne"vern"ets standard fremgangsmåte, og Norge får i høyeste grad som fortjent!
 
- - - - -
 
Kari ville fortelje meg at ho og dottera Anita i går (21.03.) hadde vore til Bergen og sett den indiske filmen som tek føre seg korleis handsaming av born kan få det under Barnevernet i Noreg.
 
Ho fortalde at dei kjende seg att i kvar einaste scene i filmen. Den burde sjåast av oss alle!
 
Vi får berre vone at mange nok ser den slik at det kan skapast nok blest om Barnevernet i Noreg. Kanskje politikarane våre og dei som arbeider i omsorga kan «vakne til eit nytt og betre liv» som forfattaren Jakob Sande seier det.
 
Når sant skal seiast trur eg ikkje det!
 
- - - - -
 
Barnevernets inhumanitet, empatimangel og strategisk nedbrytning av familier kom godt frem og var gjenkjennelig.
 
- - - - -
 
Hennes opplevelser er da skremmende lik svært mange i Norge selv også har opplevd. Hennes opplevelser var også hennes realitet. En realitet jeg kjenner meg igjen i!
 
- - - - -
 
Full sal i Ski kino. Jeg gir filmen terningkast 4. Den belyser lite av det som skjer i BV. Det er mye mere dritt enn det filmen viser.....
 
- - - - -
 
Jeg lyttet til NRKs podkast i går. Det var ikke journalistikk, men er usaklig, partisk, uetisk propaganda for myndighetenes uforstand og umoral i behandlingen av barn.
 
- - - - -
 
Kanskje er det tryggere for barn og ungdom å vokse opp i India enn i Norge? Det virker som at menneskelig forståelse er langt høyere og rettspraksisen tryggere...
 
- - - - -

Vi er alt for mange med tilsvarende opplevelser i Norge til at denne etaten skal kunne stoppe kritikken i det offentlige rom.
 
- - - - -
 
Det Norske Barnevernet viste seg meget lite kompetent til å hjelpe en indisk småbarnsmor i en travel tid i hjemme. Å komme inn i hjemmet for å observere familien flere ganger uten å bidra med omsorg og veiledning undervegs, men tilslutt med tvang å hente barna, er jo en kjent arbeidsmetode i Barnevernet.
 
- - - - -
 
Jeg håper at dette blir bv's undergang og at hele verden får vite om menneskerettighetene som blir brutt flere ganger daglig av tanter uten kompetanse eller fokus på barnets beste.
 
- - - - -
 
(Respons til Steinrem i Bufdir, som sier:
"Bollywood-filmen: - Viktig for oss å se hvordan filmen fremstiller norsk barnevern":)

Er ikke filmen som fremstiller dem sånn, det er tjenesten selv!
 

**
 


 
Se også
 
 
Mrs Chatterjee vs Norway
Official Trailer
Zee Studios & Emmay Entertainment, 23 February 2023
 
Cecilie Krogh:

Jeg måtte gå ut midt i filmen. Scenene var så gjenkjennbare
Fontene, 21 mars 2023
 
Saad Hasan:
Mrs Chatterjee vs Norway: The real story behind an Indian mother's fight
TRT World, 17 March 2023    
 
Suranya Aiyar:
Barnevernets kulturelle fordommer
Ny Tid, 15 mars 2023
 
Man, Woman, Child ... and the State? Lessons from the True Story behind Mrs Chatterjee vs Norway
From a seminar on the true story behind the film (Fra et seminar om den sanne historien bak filmen)
Syncline Films, on youtube, 18 mars 2023
 
Mani Shankar Aiyar:
The three women who helped 'Mrs Chatterjee'
The Week, 26 March / 2 April 2023

 – :  
Mani Shankar Aiyar responds to Norway's Ambassador: 'Mrs Chatterjee vs Norway' is not an attack on a country, but a call to reconsider its child protection system
Indian Express, 18 mars 2023
 
Hans Jacob Frydenlund:

Norway’s Ambassador to India writes: ‘Mrs Chatterjee vs Norway’ doesn’t represent the deep care Norway has for families
The Indian Express, 18 mars 2023
 
Marius Reikerås:
Den norske ambassadøren i India lyver!
Barnefjern, 17 mars 2023

Marianne Haslev Skånland: 
Norske ikke-mennesker!
Stavanger barnevern, India-saken, og nå en Bollywood-film
MHS's hjemmeside, 15 mars 2023

  – :  Some comments to a speech by Norway's former ambassador to the Czech Republic Siri Sletner
at a seminar about Norwegian child protection, 22 October 2018
MHS's hjemmeside, 14 desember 2018

Brinda Karat:
Child custody row: Sagarika then, Dharna now
The New Indian Express, 20 mars 2023
 
Amitabh Srivastava:
Mrs Chatterjee Vs Norway – Who Decides The 'Best Interest' of The Child? Norway sees 'factual inaccuracies' in the film
The citizen, 22 mars 2023
 
Erik Bryn Tvedt:
Bollywood og norsk barnevern
MHS's hjemmeside, 15 mars 2023
 
Dette skriver norske og internasjonale medier om barnevernsfilmen
Aftenposten, 19 mars / 20 mars 2023
 
Norge kaller omstridt barnevernsfilm fiksjon. Nå raser barnas mor: "Ikke avvis det som fiksjon, jeg har opplevd denne historien."
Aftenposten, 23 mars 2023
 
Bollywood-film om barnevernet slår rekorder
Dagsavisen, 21 mars 2023


*