*


12 juni 2019

Gunnar Sveen:

Sakkyndige psykologer


• • •
Artikkelen ble publisert
i facebook-gruppen Barnevernet vil vi ha fullstendig fjernet den 9 juni 2019.
Den er publisert her med forfatterens vennlige tillatelse.
• • •Jeg hadde tre sakkyndige psykologer på saken min. Mange av dere har lest mine opplevelser før. Men jeg syns det er like relevant nå som tidligere. Så her er min og min fars opplevelser med sakkyndige psykologer. 


1.

Hjemmebesøk hos min far

Den første sakkyndige avtalte hjemmebesøk hos min far. Denne herremannen av en sakkyndig kom da på besøk. Han ba pappa om å starte opp bilen for han hadde lyst til å se Fredrikstad rundt da han fortalte at han hadde aldri vært i denne byen før. Pappa var samarbeidsvillig og tok fyren rundt på sightseeing byen rundt. Psykologen kjøpte seg avis og en is da det var en vakker sommerdag. De hadde en overflødig samtale på "hei, fint vær i dag" nivået. Det var ikke prat på meg og saken generelt. 

Denne sakkyndige psykologen skrev i rapporten om dette møtet at min far var uskikket til å ta vare på meg. 


2.

Hjemmebesøk hos min mor for å besøke meg

Vi fortsetter med den samme sakkyndige psykologen som var på hjemmebesøk hos far. Nå skal han ha tatt turen for å besøke meg på Eidsvoll. 

Jeg må bare si det som det er. Denne psykologen har jeg aldri møtt. Han skriver i rapporten at han har tatt lojalitetstest på meg for å undersøke hvem av mine foreldre jeg var mest lojal mot. Han skrev at mamma og pappa kom ut likt, altså 50/50. Han skrev også at jeg hadde sagt at jeg ønsket å bo hos min mor. Noe jeg aldri har ønsket. Som sagt, jeg har aldri møtt denne mannen. 


3.
 
Ny sakkyndig psykolog

Denne sakkyndige psykologen var en kvinne. Nå skal jeg fortelle litt fra det eneste samværet som foregikk hjemme hos pappa som hun førte tilsyn på. Pappa lagde middag til oss. Hjemmelagde kjøttkaker, kokte poteter, hjemmelaget potetmos, brun saus og tyttebærsyltetøy. Jeg elsket pappas kjøttkaker. Vi koste oss rundt bordet. 

I rapporten fra denne kvinnelige sakkyndige sto det at hun ville vært bekymret for mitt kosthold hvis jeg skulle bo fast hos far. Hun skrev nemlig at min far ikke kan å lage middag. Hun mente at jeg kom til å spise brødmat fordi at pappa ikke visste hvordan man lager mat. Pappa har oppfostret meg på vanlig husmannskost. Hjemmelaget fra før i tiden. Pappa kan også bake brød om han vil det. 


4. 

Vi fortsetter med den kvinnelige sakkyndige psykologen. 
Rettssak

Under denne rettsaken tar denne psykologen ordet og henvender seg til dommeren. Hun ber dommeren om å bli med henne for å besøke meg på skolen. Da for å spørre meg om hvor jeg vil bo, hos mor eller far. De forlater da rettsalen og blir borte i en og en halv time. Når de da kommer tilbake til rettsalen blir det fortalt at de har besøkt meg på skolen og snakket med meg. Jeg skal da angivelig ha fortalt at jeg ville bo fast hos min mor og samtidig bytte etternavn. Da bytte etternavn og få etternavnet til min stefar. Stefaren min var voldelig. 

Jeg kan fortelle her at jeg har aldri fått besøk på skolen av denne kvinnelige sakkyndige psykologen eller noen dommer. Jeg har ved en anledning snakket på skolen min om saken min, og det var med min klasseforstander. I saken min var det en policy for Barnevernet og moren min at jeg ikke skulle vite om rettsakene. Verken før eller etter. Jeg skulle ikke vite at det hadde vært rettsaker. Det står faktisk også i domspapirene at jeg har hatt besøk av dommer på skolen. Men jeg vet helt sikkert at jeg har aldri fått besøk på skolen og fått spørsmål av fremmede personer om hvor jeg ønsket å bo. Jeg kan også fortelle at jeg ville aldri byttet etternavn. Jeg har alltid hatt etternavnet Sveen og det skal jeg beholde for evig og alltid.


5. 

Ny sakkyndig psykolog. Den tredje. Nå en mannlig psykolog. Hjemmebesøk hos pappa, stemor og meg

Her har jeg flyttet inn til pappa ulovlig. Pappa hadde her nylig giftet seg på nytt. Og her hadde de nektet å kjøre meg tilbake etter endt helgesamvær på grunn av vold hjemme hos mor. 

Sakkyndig kommer på besøk. Et hyggelig besøk forsåvidt. Stemor har nybakte rundstykker og serverer dette med kaffe. Jeg drakk saft. Jeg satt ved siden av stemor. Stemor holdt rundt meg da jeg var redd psykologen. Jeg stolte ikke på han selv om settingen var tilsynelatende trygg.

Pappa ble henvist til kjøkkenet av den sakkyndige psykologen. Psykologen hadde med seg en stor bunke med papirer med en haug spørsmål som pappa skulle besvare. Pappa brukte da underkant av to timer på å besvare spørsmålene. Når pappa var ferdig å besvare spørsmålsbunkene sa han fra til psykologen. Psykologen tok papirene og takket for seg. 

Når rapporten kom var den nedslående. Jeg og stemor ble beskyldt for å være for nære. Pappa ble beskrevet som uinteressert i meg og mitt beste. Hjemmet ble derfor beskrevet som ustabilt hvor min stemor ikke skal ha forstått hvordan man behandler barn og overkompenserer for fars manglende tilstedeværelse. Bunken med spørsmål var ikke nevnt med et eneste ord. Dette besøket varte i underkant av to timer. Jeg undrer meg hvordan en sakkyndig psykolog kan skrive en sånn konklusjon ettersom det var han som lagde situasjonen. Godt planlagt var det i allefall. Det skal han ha for.**

  


Også av Gunnar Sveen:
Min erfaring med å debattere på Kvinneguiden
http://www.mhskanland.net/page47/page506/page506.html
31 august 2018Noen artikler om relaterte spørsmål:

Else Sommer:
Hjelpetiltag
29 januar 2008 / 22 juli 2013

Olav Terje Bergo:
Selvpålagt blindhet hos tre barnevernsforsvarere
20 februar 2019

Olav Terje Bergo:
Hvem skal man lytte til?
26 mars 2019

familien-er-samlet:
Hvordan vurderer barnevernet bevis?
6 oktober 2018

Sverre Asmervik:
Hva er det med (noen) sakkyndige?
18 mai 2015

Marianne Haslev Skånland:
Noen barnefaglige eksperter
26 august 2018 – 

Marianne Haslev Skånland:
Sakkyndiges virksomhet i Bjugn-saken – analyse og vurdering foretatt av vitnespsykolog Astrid Holgerson
3 november 2001

Redaksjonen, Norge IDAG:
 – Behov for lovendring om Barnevernet
Intervju med advokat Sverre Kvilhaug

8 oktober 2016

BarnasRett:
Sakkyndige i barnevernssaker og relaterte saker
(psykologer, leger og andre profesjoner)

Samlemappe
*