*


17 mai 2019
En hilsen på 17 mai til barnevernets ofre

Av Marianne Haslev Skånland
Kjære alle sammen.

17 mai pleier å være en sår dag for alle som er meningsløst og vondt skilt fra sine barn eller foreldre. Og det gjelder også dem som har fått barna hjem, men i skadet tilstand etter barnevernets herjinger med følelsene deres. 17 mai er jo aller mest barnas dag, og jeg har kjent mange foreldre og besteforeldre som ikke orker å gå ut den dagen, og som vet at barna som er borte fra dem, sørger og ikke klarer å være glade og å glemme lengselen etter hjemmet og mor og far.

Andre har lykkes i å flykte til utlandet i tide. Det kan medføre store problemer, praktisk og økonomisk. Men dere har barna hos dere, både barn og foreldre har i det minste friheten til å være sammen. Hver dag, uke, måned, hvert år i frihet for barna og dere er ren netto i 'overskudd' – en seier, selv om det kan føles ensomt, kanskje særlig på dager da det er ekstra vemodig å lenges hjem. Mange har så langt fra noen lyst til å ta del i feiring i norske miljøer der man er, fordi slik feiring oftest er en utenkende hylling av at alt er så perfekt ved Norge, og uforstand overfor dem som har opplevet norsk styre og stell helt anderledes.

Dere er i det minste ikke alene. På de 25 årene jeg har fulgt, og også deltatt i, kampen mot et brutalt barne'vern', er vi blitt mange som har reist røsten og støtter hverandre. Også slike som meg, som ikke selv er direkte rammet av barnevernet, forstår ganske godt.

Jeg vil ønske dere, og altså særskilt dem som selv opplever eller har opplevet barnevernets tragedie eller som er langt borte og lengter, ikke en hysterisk festlig 17 mai, men en velsignet en: en med varme tanker for alle som er rammet i sine aller nærmeste kjærlighetsbånd. Vi må tenke på hverandre, og håpe vi kan være med på å få til et bedre, mere humant Norge.

Hilsen Marianne
**


Marianne Haslev Skånland:
Elefanten
En som er fjernet fra sin opprindelse _ og som lengter

6 desember 2010

familien-er-samlet:
5 år som flyktninger
30 august 2018

Marianne Haslev Skånland:
Borte fra mor og far
19 november 2010 / 18 november 2005

Velkommen! / Welcome!
Demonstrasjon 16 april 2016 i Oslo


Marianne Haslev Skånland:
Skal foreldre og andre slektninger "vurderes" som om de søker jobb?
April 2003

Jan Simonsen:
"Statens barn" – tsjekkisk dokumentar med kritisk søkelys på norsk barnevern
26 november 2017

Jan Pedersen:
Statsråd Helleland med selvskryt – Barnevernloven må bort!
18 september 2018

Olav Bergo:
Hvem skal man lytte til?
26 mars 2019

Arnfinn Wiksaas:
Barn som melkeku
17 januar 2017

Ruth L. Hafstad:
'Naustdalfamilien' må få vere i fred
13 oktober 2016

Marianne Haslev Skånland:
Sterkt knyttet til moren etter barnevernets lange adskillelse
Fallitt for barneverns-psykologiens 'tilknytnings'fantasier
**
*