*

14 april 2023
 
 
 
 
Jan Myhre:
 
Familiebånd
 

• • •
Innlegget ble lagt ut i facebook-gruppen Barnets Beste den 13 april 2023.
Det er trykket her med forfatterens sjenerøse samtykke.
Jan Myhre er initiativtaker til Aksjonsgruppa for gjenopptakelseskommisjon av barnevernssaker.
• • •
 

Jeg er oppvokst hos min bestemor og bestefar i et lite dalføre i Østerdalen. Trygt og godt. Det var ikke så uvanlig den gang at unge, ugifte mødre overlot ungen til nær familie.
 
I en post på Facebook var det ei som sa jeg var god til å krangle. Min bestemor og jeg diskuterte noen ganger. Det startet med at vi var uenige om et eller annet. Så diskuterte vi, ganske lenge. Det føltes i hvert fall lenge for en unggutt. Ofte endte diskusjonen med at hun snudde argumentasjonen. Da jeg påpekte det og sa: "Nå sier du det samme som jeg sa til å begynne med" sa hun NEI - og så var hun i gang igjen. Helt til en av oss gikk sin vei. Vi var alltid gode venner rett etterpå.
 
"Fint skal det væra om halve ræva heng ute" var et av uttrykkene til bestemor. Tenker på det og smiler for meg selv når jeg i dag ser folk velte seg ut av Tesla'ene og Mercedes'ene sine. Det nyrike Norge, der bilen skal skinne om sjåføren har glemt å stryke skjorta og pusse skoa sine.
 
Min bestefar var gründer. Startet opp en liten butikk i det lille dalføret. Etter hvert drev han for S-laget (Coop) i Solør. Streng, men rettferdig, sa de om han. Jeg husker en episode. En kamerat og jeg hadde fått skylda for å tømme vann på bensintanken på fløterbåten. Vi var uskyldige, det fortalte jeg bestefar, det var naboguttene som hadde gjort det. Men han som hadde ansvaret for båten, han ble også kalt "Kongen i dalen", kjente ikke hendelsesforløpet og kom hjem til oss. Han ville nok sørge for at jeg fikk min straff. Jeg var inne og hørte ikke hva som ble sagt ute på plassen, men husker jeg så "Kongen" luske hjem med halen mellom bena. Han hadde nok "blitt offer" for en streng, men rettferdig, bestefar.
 
Under krigen drev bestefar butikk i Solør. En gang hadde det skjedd en episode og noen av lokalbefolkningen ble stilt opp langs veien av tyskerne. Tyske soldater skjøt mellom bena deres. Det sies at bestefar sto helt rolig. Kan det være han jeg har arvet i og med at jeg er rolig i stressede situasjoner?
 
Bestefar hadde orden i papirene i det gamle skatollet. Jeg har blitt bedre med arkivering etterhvert. Min mor er også svært ryddig - og har alltid drømt om å drive noe for seg selv, bli gründer.
 
*
 
Jeg savner bestemors trygge fang når jeg har tunge perioder. Skulle ønske jeg kunne spørre bestefar når jeg skal ta viktige avgjørelser i oppstartsbedriftene. Men hadde jeg blitt fjernet fra familien da jeg var 1 år, som kunne skjedd om dagens barnevernspraksis hadde eksistert den gang, ville jeg aldri kjent til noe av dette. Båndene til familien må være sterke, tenker jeg, når adoptivbarn drar jorda rundt for å finne igjen sine. Barnevernet skaper rotløs ungdom. Derfor går det dårlig med mange av dem. I diktet "Mitt hjerte" skriver Jens Bjørneboe:
 
Mitt hjerte det er et foreldreløst barn,
det har hverken hjem eller sted å bo,
det har ikke klær, ikke mat og sko,
det har hverken seng eller barnetro.
Det har ingen ro.
 
Mitt hjerte det er et foreldreløst barn.
Det har glemt sin mor. Det har glemt sin far.
Men det spør etter dem overalt hvor det drar.
Og det spørsmål er alt hva det eier og har.
Og det får ikke svar.
 

Det er disse barna og deres familier jeg kjemper for rettferdighet for. Disse justismordene er Norges desidert største skam. Jeg vil se at disse menneskene får livene sine tilbake. At de kan rette ryggene sine, riste av seg traumene og kjenne at de selv og familiens historie faktisk betyr noe.
 
 
**
 
 
 
Se også
 

Jan Myhre:
Forsvaret for barnevernet og kritikken av det
MHS's hjemmeside, 11 april 2019

Bjørg Ødegård:
Vi barnevernsofre og våre liv
MHS's hjemmeside, 17 juni 2021
 
Sverre Kvilhaug:
Atskillelse og tap og barnvernsbarns sorg
BarnasRett, november 2003

 – :  Atskillelse barn og foreldre – det fortidde traume?
BarnasRett, 25 januar 2008

Kyung Sook Jung:

Jeg vil ha min adopsjon opphevet
MHS's hjemmeside, 29 oktober 2020

familien-er-samlet:
3 år borte fra Norge
MHS's hjemmeside, 29 juni 2016
 
 – :  5 år som flyktninger
MHS's hjemmeside, 30 auust 2018
 
 – :  Flukt, eksil og sjanser
MHS's hjemmeside, 11 november 2020

Tim Drangsholt:
Er norsk barnevern en byråkatisk forstoppelse?
BarnasRett, 30 oktober 2006
 
Marianne Haslev Skånland:
Skal foreldre og andre slektninger "vurderes" som om de søker job?
MHS's hjemmeside, april 2003
 
Arne Jarl Hatlem:
Barnevernet ­– nådeløse nordmenn
MHS's hjemmeside, 18 juli 2018
 
Ingebjørg Jakobsen:
Barnevernet – hjelpeinstans eller ond maktutøver?
MHS's hjemmeside, 26 mars 2023
 
Siv Westerberg:
Fosterbarn som god butikk
MHS's hjemmeside, 14 juli 1995 / 9 juni 2006 / 6 september 2013
 *